دسته‌بندی نشده

آشنایی با سازمان بین‌المللی صنایع دستی

سازمان بین‌المللی صنایع دستی

صنایع‌دستی هر کشور، نماینده‌ای تمام‌عیار از اصالت و فرهنگ آن کشور است که می‌توان از آن به‌عنوان ثروتی ملی یاد کرد. ثروتی که می‌توان با اتکای به آن، بخشی از فاصله زیاد موجود با کشورهای پیشرفته جهان را پر کرد و حرف‌های جدیدی برای گفتن داشت. در ‌این‌ میان، سازمان بین‌المللی صنایع دستی یک تشکل جهانی است که می‌تواند بلند‌گوی رسایی برای کشورهای دارای این ثروت عظیم ملی باشد و توجه دولت‌ها را بیش‌از‌پیش به اهمیت فوق‌العاده صنایع‌دستی در حوزه زندگی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ملت‌هایشان جلب کند. در این مقاله، با چند سازمان بین‌المللی صنایع دستی و فعالیت‌های آن‌ها آشنا خواهیم شد. با ما همراه باشید.

 

سازمان یونسکو: مهم‌ترین سازمان بین المللی صنایع دستی

این سازمان، پس از تأسیس سازمان ملل متحد و با هدف پیشبرد صلح و رفاه همگانی در جهان شکل گرفت. در این میان، حفاظت از میراث‌های فرهنگی بشر هم به این سازمان واگذار شد و می‌توان آن را اصلی‌ترین سازمان بین‌المللی صنایع دستی در جهان نامید. به این منظور، یکی از اقدامات این سازمان، جمع‌آوری و طبقه‌بندی اطلاعات مربوط به صنایع‌دستی بومی مناطق مختلف جهان است که با انتشار در نشریات مختلف و کتب گوناگون، ثبت می‌شوند.

جالب است بدانید که یونسکو در سال‌های اخیر اقدام به برگزاری همایش‌ها و کنفرانس‌هایی در زمینه راهکارهای احیای صنایع‌دستی در حال منسوخ‌شدن کرده است. همچنین این سازمان با برگزاری مسابقات مختلف در سطح جهانی و تقدیر از برگزیدگان رشته‌های مختلف صنایع‌دستی، موجبات ارتقای جایگاه اجتماعی هنرمندان و صنعتگران را فراهم کرده است.

بدیهی است که پیشبرد این اهداف متعالی با همکاری و مشارکت سازمان‌های ذی‌ربط قابل‌اجرا است. به همین دلیل و با‌توجه‌به اهمیت و نقش صنایع‌دستی در مسائل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، سازمان یونسکو اقدام به تأسیس سازمان‌ها و ارگان‌هایی نمود که از میان آن‌ها می‌توان به شورای جهانی صنایع دستی و مرکز بین‌المللی ترویج صنایع دستی اشاره کرد.

پیشنهاد می‌کنیم، برای آشنایی با صنایع دستی ایران، مقاله «آشنایی با صنایع دستی ایران» را مطالعه بفرمایید. در ادامه، با شورای جهانی صنایع دستی بیشتر آشنا می‌شویم.

 

شورای جهانی صنایع دستی

این شورا در سال 1964 به عنوان یک سازمان بین‌المللی صنایع دستی و زیر نظر یونسکو، تأسیس شد. با تأسیس این شورا، علاوه بر جنبه فرهنگی، وجه اقتصادی صنایع دستی هم مورد‌ توجه قرار گرفت. اعضای شورا در ابتدای شکل‌گیری آن محدود بودند، اما امروزه بیش از 90 کشور جهان در آن عضو هستند. هزینه‌های شورا از طریق کمک سالانه اعضای آن به عنوان حق عضویت تأمین می‌شود و دبیرخانه شورا نیز در شهر توکیوی ژاپن قرار دارد.

این سازمان بین‌المللی صنایع دستی، رویدادهای مختلف مربوط به این حرفه را در قالب تهیه نشریه‌های خبری، گزارش‌های تخصصی و انتشار کتاب، پوشش می‌دهد. همچنین با برگزاری سمینارها، کنفرانس‌ها و نمایشگاه‌های بین المللی صنایع دستی، امکان ارتباط فعالان این صنعت را فراهم کرده و زمینه ارتباط و مبادله کارشناسان و کارآموزان کشورهای عضو شورا را نیز ایجاد می‌کند.

شورای جهانی صنایع دستی با دیگر سازمان‌های بین‌المللی صنایع دستی از قبیل یونسکو و سازمان‌هایی مانند بانک جهانی و برنامه عمران ملل متحد نیز در ارتباط است و از کمک‌های آن‌ها در جهت پیشبرد اهداف مشترک، بهره می‌گیرد. همچنین این سازمان، در مورد مسائلی از قبیل تعدیل حقوق گمرکی و ایجاد تسهیلات بیشتر برای ورود صنایع‌دستی از کشورهای آفریقایی، آسیایی و آمریکای لاتین نیز فعال است و برای این منظور، مذاکرات پیوسته‌ای با اتحادیه‌های اقتصادی بین‌المللی نظیر جامعه اروپا دارد.

 

سازمان بین‌المللی صنایع دستی

 

اهداف شورای جهانی صنایع دستی

این انجمن یک ارگان غیرانتفاعی و غیردولتی است که در جهت تحقق اهدافی مانند موارد زیر فعالیت می‌کند:

  • حفاظت از صنایع دستی و تقویت آن‌ها به عنوان رکن مهمی از حیات فرهنگی ملت‌ها
  • فراهم کردن زمینه‌های لازم برای همبستگی بیشتر صنعت‌گران و هنرمندان در سراسر جهان
  • تشویق صنعت‌گران و هنرمندان و کمک به آن‌ها
  • افزایش سطح اطلاعات تخصصی و حرفه‌ای هنرمندان صنایع دستی با در نظر گرفتن زمینه‌های متفاوت فرهنگی در هر یک از کشورهای عضو شورا

کشورهای فعال عضو شورای جهانی صنایع دستی

همان‌طور که گفتیم، بیش از 90 کشور جهان تاکنون به عضویت شورای جهانی بین‌المللی صنایع دستی در آمده‌اند که کشورهای فعال عضو این شورا عبارت‌اند از:

  • کشورهای آسیا و اقیانوسیه: چین، جمهوری اسلامی ایران، استرالیا، اندونزی، سریکانلا، هند، پاکستان، تایلند، بنگلادش، جمهوری کره، نپال، مالزی، ژاپن، فیجی، لائوس، لبنان، فیلیپین، عربستان سعودی و برونئی.
  • کشورهای اروپایی: آلمان، انگلیس، فرانسه، اسپانیا، یونان، ایتالیا، بلژیک، سوئد، هلند، قبرس، مجارستان و جمهوری چک.
  • کشورهای آمریکای لاتین: برزیل، مکزیک، کلمبیا، اکوادور، اروگوئه و گواتمالا.
  • کشورهای آمریکای شمالی: ایالات متحده آمریکا و کانادا.
  • کشورهای آفریقایی: مصر، مراکش (مغرب)، تونس، نیجریه، اتیوپی، کامرون، سنگال، زیمباوه و آفریقای جنوبی.

این نکته را هم اضافه می‌کنیم که از هر کشور تنها یک سازمان می‌تواند به عضویت این شورا درآمده و به‌عنوان نماینده صنعتگران آن کشور، فعالیت کند. نماینده ایران در این شورا نیز سازمان صنایع دستی ایران است که از سال 1347 هجری شمسی به عضویت رسمی شورا درآمد. به‌علاوه، این شورا؛ به عنوان یک سازمان بین‌المللی صنایع دستی، روز دهم ژوئن (20 خرداد) هر سال را به‌عنوان روز جهانی صنایع دستی تعیین کرده است و در چنین روزی با برگزاری همایش‌ها و برپایی نمایشگاه‌های مختلف، از صنعتگران برگزیده این حوزه تقدیر می‌کند.

آشنایی با فعالیت‌های سازمان بین‌المللی صنایع دستی

کمک گرفتن از یک سازمان بین‌المللی صنایع دستی از راه‌های مؤثر برای معرفی و عرضه صنایع‌دستی هر کشور در سطح جهانی است. برای رسیدن به این هدف، می‌توان از طریق فعالیت‌های زیر وارد عمل شد:

تأسیس خانه‌های فرهنگ و برپایی نمایشگاه‌های اختصاصی

خانه‌های فرهنگ یا انجمن‌های فرهنگی مراکزی هستند که در جهت شناساندن تاریخ، زبان و فرهنگ یک کشور در سایر کشورها فعالیت می‌کنند و می‌توانند هنرهایی مانند صنایع‌دستی و هنرهای سنتی را نیز پوشش دهند. به‌این‌ترتیب می‌توان خانه فرهنگ یا انجمن فرهنگی را زیرشاخه‌ای از یک سازمان بین‌المللی صنایع دستی دانست که زمینه لازم برای عرضه و شناساندن صنایع‌دستی بومی و حتی مبادله استاد و دانشجو را فراهم می‌کنند و یک منبع اطلاعاتی در حوزه صنایع‌دستی در کشورهای دیگر محسوب می‌شوند.

برگزاری سمینارها، کنفرانس‌ها و کارگاه‌های تخصصی صنایع دستی

معمولاً این سمینارها و کنفرانس‌ها، طی مراسمی رسمی و با حضور مقامات برجسته سیاسی کشورها برگزار می‌شوند. به‌علاوه، به طور معمول، نمایندگانی از سازمان‌های بین‌المللی صنایع دستی، مدیران موزه‌ها، اساتید دانشگاه و صاحب‌نظران برجسته صنایع‌دستی هم در آن حضور دارند. این افراد، به بحث و تبادل نظر در زمینه صنایع‌دستی و چالش‌ها و مشکلات پیش‌ روی این صنعت می‌پردازند و درباره اتخاذ بهترین روش‌ها و راهکارها برای توسعه صنایع‌دستی با‌توجه‌به نتایج آخرین تجربیات کشورها و سازمان‌های بین‌المللی در این حوزه، تصمیم‌گیری می‌کنند.

سازمان بین‌المللی صنایع دستی

 

انتشار کتاب: فعالیت دیگر سازمان بین‌المللی صنایع دستی

چاپ کتاب نیز یکی دیگر از راه‌های افزایش آگاهی عمومی نسبت به سازمان‌های بین‌المللی صنایع دستی و فعالیت‌های آن‌ها است. جالب است بدانید که اغلب این آثار که محتوای آن‌ها درباره صنایع‌دستی کشورهای مطرح در حوزه این هنرها است، توسط سازمان‌های بین‌المللی و یا نویسندگانی از کشورهای دیگر صورت می‌گیرد. برای مثال؛ کتاب صنایع دستی ایران، چندین سال پیش توسط یک نویسنده استرالیایی منتشر شد و یا کار تهیه و انتشار کتاب مجموعه فرش‌های شرقی در 3 جلد، به‌وسیله مرکز بازرگانی بین‌المللی وابسته به سازمان ملل صورت پذیرفت.

انتشار پوسترها، بروشوها و تمبر

یکی از اقدامات فرهنگی و تبلیغی مؤثر در زمینه معرفی صنایع‌دستی، انتشار بروشورها و پوسترهای صنایع‌دستی است که در مناسبت‌های مختلف توسط بسیاری از کشورها و سازمان بین‌المللی صنایع دستی انجام می‌شود. انتشار تمبر هم در این مورد بسیار مفید و تأثیر‌گذار است و برای مثال می‌توان به تمبرهای چاپ شده در روز جهانی صنایع دستی در ایران اشاره کرد.

نکته قابل‌توجه در تهیه و چاپ بروشورهای تبلیغاتی این است که می‌توان با درج لیست قیمت‌های صادراتی صنایع‌دستی در کاتالوگ‌های صادراتی، به بازاریابی بهتر و رونق صادرات این محصولات نیز کمک کرد.

 

تشکیل ارگان های تخصصی در چارچوب اتحادیه های منطقه ای

این ارگان‌ها، به منظور احیاء و ترویج صنایع دستی، در چهارچوب اتحادیه‌های منطقه‌ای تشکیل شده و اهدافی همسو با سازمان بین‌المللی صنایع دستی دارند. از جمله این ارگان‌ها می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • انجمن ترویج و توسعه صنایع‌دستی وابسته به اتحادیه ملت‌های جنوب شرق آسیا (AHPADA)
  • مرکز مطالعات تاریخی، هنری و فرهنگی سازمان کنفرانس اسلامی (IRCICA)

سخن آخر

امیدواریم اطلاعات این مقاله برایتان سودمند بوده باشد. فراموش نکنید که صنایع‌دستی یکی از زمینه‌های بالقوه رونق اقتصادی است و توجه به آن در سطح بین‌المللی، عواید بیشتری؛ چه در حوزه فرهنگ و چه در حوزه اقتصاد به دنبال خواهد داشت. ما در هلیاباکس تلاش داریم، در کنار حمایت از تولیدکنندگان و هنرمندان صنایع دستی ایران، گامی در مسیر معرفی صنایع دستی ایران و رشد بازار آن برداریم. با مراجعه به وبسایت هلیا باکس، می‌توانید انواع صنایع دستی با کیفیت عالی و قیمت مناسب تهیه کنید. تمامی صنایع دستی با جعبه‌ هدیه اختصاصی و لوکس عرضه می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *